Дәрумендер кейбір ауруларды асқындырып жіберуі мүмкін. Дәрігер-гастроэнтеролог, медицина ғылымдарының кандидаты Ирина Бережная Sputnik радиосына берген сұхбатында қай кезде дәрумен қабылдауға болмайтынын түсіндірді, деп хабарлайды Turkistanzaman Stan.kz сайтына сілтеме жасап.
Күзде көптеген адамдар иммунитетті нығайту үшін дәрумендер мен минералды кешендерді пайдаланады. Бірақ мұндай өнімдерді алмас бұрын дәрігермен кеңескен дұрыс. Гастроэнтерологтың айтуынша, дәрімендердің қарсы көрсеткіштері бар және әр адам оны білуі тиіс.
«Егер асқазан-ішек жолында қабыну болса, оған дәрумен қабылдауға болмайды. Өйткені олар қабынуды асқындырып, ішекті тітіркендіруі мүмкін. Асқазанда ойық жаралар байқалса да, дәрумен тағайындамайды. Өйткені ойық жара хеликобактер инфекциясынан туындайды, ал хеликобактер – бұл бактерия. Дәрумендер, керісінше, бактерияның өмір сүруіне ықпал жасап, оларды көбейтеді. Сондықтан алдымен ауруды емдейміз, содан кейін дәрігердің нұсқауы бойынша дәрумендер курсын қабылдауға болады», – деді Ирина Бережная.